יום שישי ה- 13
בין האמונות הטפלות הנפוצות ביותר בעולם בולטות שתיים בעלות שמות יווניים ארוכים ומוזרים:
"טרייסקאידקאפוביה" – הפחד מפני הספרה – 13
"פריגאפוביה" – הפחד מפני יום שישי.
האמונות אומרות:
1. אם 13 איש יושבים יחד לסעודה כולם ימותו תוך שנה
2. אם שמו של אדם מורכב מ – 13 אותיות, הוא יזכה במזל שטני
3. לעולם אין להחליף מצעים ביום שישי הדבר יביא לאדם חלומות רעים
4. אין להתחיל בטיולים, הפלגות או מעברי דירה ביום שישי, הדבר יביא מזל רע
5. אם קוצצים ציפורניים ביום שישי, יבוא צער
6. ילד שנולד ביום שישי גורלו נחרץ להיות חסר מזל
7. חזור או חתונה ביום שישי, הנו מעשה טיפשי
8. בהרבה ערים אין רחוב או שדרה שמספרם 13
9. בית מספר 13 נחשב לחסר מזל
10. בהרבה בתים או בתי מלון הקומה ה-13 כלל אינה מופיעה
אפשר לומר שמקורו של המוניטין הרע שיצא ליום שישי מתחיל משחר ההיסטוריה, מימי גן-עדן; נראה שחווה פיתתה את אדם לאכול מהפרי האסור ביום שישי, אדם נגס בתפוח והשאר ידוע: הגליה מגן עדן! המסורת ממשיכה ומספרת שהמבול החל ביום שישי, סיפור מגדל בבל הרחש ביום שישי ובאותו היום נהרס אף בית המקדש הראשון.
הספרה 13 בישרה רע אף במיתולוגיה הפגאנית הנורדית. האגדה מספרת, ש"לוקי" אחד מהאלים המרושעים ביותר, הגיע בלא הזמנה למסיבה שנערכה לכבודם של 12 אלים, באולם "וואלחאלה" שהיה אולם השמחות של האלים. במריבה שפרצה במקום הוא גרם למותו של "בלדור" – אל האור, השמחה והפיוס.
ההינדואים והויקינגים האמינו שאין לאגד 13 איש יחד, ולהוכחת הדבר מספרת המסורת בהמשך גם על נוכחותם של 13 איש "בסעודה האחרונה" של ישו. הסעודה, שלאחריה הוא נצלב.
למותר לציין – את ישו צלבו ביום שישי!
למרות הפחד הפרימיטיבי הקדמון מהספרה 13, הרי תרבויות עתיקות אחרות לא היו מאוימות מספרה זו. הסינים התייחסו לספרה 13, כאל ספרה בת מזל. היסטוריונים מספרים שהמצרים הקדמונים בתקופת הפרעונים התייחסו אל החיים כאל מסע חיפוש לקידום רוחני, אשר הגיע בהתפתחותו ל – 12 רמות בחיים האלה, ואילו הרמה ה- 13 הייתה מעבר לחיים, ונחשבה לחיים הנצחיים. אי לכך, הספרה 13 אמנם סימלה אצלם מוות, אולם לא במונחים של ריקבון ועפר, אלא כטרנספורמציה מפוארת ורצויה.
הסמליות של הספרה ה- 13 המשיכה לשרוד בתרבויות אחרות, אך במקום לכבד את המוות, החל להופיע פחד ממנו.
קלף מספר 13 בקלפי הטארות מסמל את קלף ה"מוות" (דמות של שלד עם חרמש), אך נשאר במשמעות האמיתית והחיובית שלו – טרנספורמציה.
הרומאים שייכו את הספרה 13 למוות. הם האמינו, שהספרה 12המהווה את מספר חודשי השנה וספרה המתארת את 12 שעות היום, הינן מחזור טבעי של החיים. כל מה שמעבר לזה, כלומר, הספרה 13 מסמלת כבר את המעבר שמעבר למגבלות האנושיות.
אי לכך, הספרה 13 לא נחשבה כספרה, אלא כמושג לא ברור שמשמעו, משהו שהוא מעבר ל – 12 כלומר – מעבר להבנה. עבור המוח האנושי דבר שאינו ידוע, מעביר מיד תחושה של סכנה. הספרה 13 לא הייתה באמת ספרה חסרת מזל, אלא ספרה גורלית, המלאה בחוסר וודאות ובאפשרויות שאין להעלות על הדעת. אי לכך, ספרה שיש להימנע ממנה מידי כל בן אנוש השומר את נפשו.
בהמשך במאה ה – 18 התחזקה אמונה זו. אוניית קרב של צי הוד מלכותה בשם "פריידיי" (יום שישי), שבנייתה החלה ביום שישי, יצאה להפלגת הבכורה שלה ביום שישי ה- 13 לחודש, והיא לא נראתה יותר! מאז אוניות אינן מפליגות עוד בימי שישי.
עד שנת 1900 באנגליה היו 13 מדרגות העולות לגרדום וההוצאות להורג נערכו בדרך כלל בימי שישי.
אצל העמים הגרמנים שלפני הספירה נחשב יום שישי כיום בר מזל בעיקר כדי להתחתן בו, בגלל הקשר שלו לאהבה ולפוריות. יום שישי משויך לספרה "שש" והוא נחשב ליומה של "וונוס" אלת היופי והאהבה. מעבר לכך, ביום השישי ברא הקדוש ברוך הוא את האדם – שיא היצירה האלוהית וסמל היופי והאהבה.
ביהדות נחשב יום שישי ליום מבורך, ככתוב: "וירא אלוהים את כל אשר עשה והנה טוב מאד ויהי ערב ויהי בוקר יום שישי".
הספרה 13 אף היא נחשבת למבורכת:
בגיל 13 נערים נכנסים למצוות בטקס בר המצווה
13 חודשים קיימים בלוח השנה העברי
בגימטרייה סך כל האותיות העבריות שבמילה "אהבה" – הנן 13
אומרים שמי שנפטר ביום שישי הוא איש צדיק
ביפן הספרה 13 אינה מזיקה, לעומת זאת, הספרה 4 נושאת אתה את משמעות המוות.
בל נשכח שבפעולה חשבונית של חיבור הספרות 1+3 (המרכיבות את ה- 13) נקבל את התוצאה – 4 , כך שבהחלט ישנה זיקה בין האמונות.
לינדה גודמן בספרה "סימני כוכבים" – המדריך האסטרולוגי המעשי לסודות המספרים, הצבעים וחיי הנצח – כותבת שהמספר 13 אינו מספר חסר מזל, כפי שסבורים רבים. הקדמונים טענו ש"המבין כיצד להשתמש במספר 13 יקבל כוח ושליטה" 13 הוא מספר של התקוממות, הוא קשור לכוח, אשר אם משתמשים בו למטרות אנוכיות, יביא על עצמו הרס. היא מזהירה מפני שינוי לא ידוע ובלתי צפוי, אך אם ההתאמה לשינוי נעשית בהדרגה, הדבר יביא עוצמה לספרה 13 ויפחית את הפוטנציאל השלילי.
יתכן שמבחינה נומרולוגית (תורת המספרים), נמצא סיבה נוספת לחוסר ההבנה והעיוות לגבי כוחה של הספרה 13. הקומבינציה של הספרות אחת ושלוש המרכיבות את הספרה 13 מדברת על כך: שתי ספרות אלו הנן ספרות זכריות, מנחות, אגרסיביות ובעלות כוח יוצר, המחזקות את עצמן בעצמן על ידי הבעה עצמית ואמביציה. כתוצאה מכך אפשר להרגיש "בעל כוח יתר" בגלל ריכוז אדיר של אנרגיה. יחד עם זאת, אם כוח זה מנוצל כהלכה, הוא יכול להיות מופנה לבניה של צורות רבות של מבנים וזאת בגלל הספרה 4 המהווה את סכום הספרות (1+3), אשר מייצגת חומר, מעשיות, ירידה לאדמה, פרטים, משמעת, מסגרת ובסיס. אך גם התנהגות יוצאת דופן של אירועים בלתי צפויים ופתאומיים.
באסטרולוגיה, הספרה 4 (3 + 1) מיוצגת על ידי כוכב הלכת אוראנוס המסמל שינויים, מהפכות, התרחשויות בלתי צפויות, ניתוקים וכו' ואולי מעצם תכונות אלו האנושות כל כך יראה מהספרה 13 ?
אוראנוס מסמל את הצורך האישי לחוש משוחרר ממחויבות ללא הגבלה, להשגת מימוש עצמי וחופש ביטוי, ומי יותר מאשר הכנסייה הנוצרית הגבילה תכונות אלו?
בימינו, אולי הדולר האמריקאי הנו יציב חזק דווקא בגלל הספרה 13?
ובכן, בשטר של 1$ אמריקאי קיימים 13 כוכבים בצורת מגן דוד בעל 6 פינות (שש – יום שישי?), 13 פסים בדגל, 13 מדרגות בפירמידה ואפילו 13 עלים בענף עלה הזית, הנחשב לסמל השלום.
כיום מלמד הניסיון שבימי שישי ישנה ירידה משמעותית ביותר בפעילות הכלכלית. אנשי עסקים דוחים חתימת עסקות, הפעילות בבורסה יורדת למינימום ואנשים רבים מבקשים חופשה מעבודתם מחשש לתאונות.
ואיך מתגוננים מפני המזל הרע של יום שישי ה – 13 בחודש?
ובכן… טוב לשרוק, כאשר עוברים ליד בית קברות, אין להרים סיכות ביטחון, אין לבחוש את הקפה בסכין או במזלג…
כל הזכויות שמורות
לנומרולוגית
אסתי תירוש ז"ל.[ בצער רב, נפטרה בינואר 2011]
החומר נערך והוקדש על ידי לזכרה בפברואר 2011.
שאלות תשובות: